Receptposta anno rovatunkból. - Magazinunk tízéves évfordulója kapcsán ismét átnéztük a sok félretett levelet. Nem szeretnénk, hogy veszendőbe menjen a sok jó ételleírás, így arra gondoltunk, hogy évfordulós lapszámainkba mindig beválogatunk párat a legeslegjobbak közül. - A budapesti Nacsa Gábor azt írta 2005 novemberében, hogy ezt a receptet édesanyja és nagymamája gyűjteményében találta. Reméli, nemcsak neki ízlik. Ehhez a süteményhez, mint a többi örökölt ételhez is, jó élményei kötődnek.

A TÉSZTÁHOZ

ELŐKÉSZÍTÉS: 45 perc - SÜTÉS: 30+20 perc - Megmossuk az almát, és forró sütőben körülbelül félóra alatt megsütjük. Utána még melegen lehúzzuk a héját, kiszedjük a csutkáját, és botmixerrel pürésítjük. Kikeverjük fahéjjal, vaníliás cukorral és ízlés szerint porcukorral. Összegyúrjuk a tésztát a hozzávalókból. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és 8 × 8 cm-es négyzetekre vágjuk. - Elkészítjük a tölteléket, a hozzávalókat lásd külön alreceptben. - A közepére rakunk egy-egy kanálnyi tölteléket. A széleit felhajtjuk, összefogjuk. Kizsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe lerakjuk egymás mellé. A tetejét felvert tojással lekenjük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A TÖLTELÉKHEZ

Elkészítjük a tölteléket, a hozzávalókat lásd ebben az alreceptben.