Részeges kocsonya-sonka torta

A megmosott, megtisztított répát, zellert apróra vágom, a nagy fej hagymát megtűzdelem a szegfűszeggel. A sonkát bő vízben felteszem főni. A zöldségeket, babérlevelet mind belerakom a forrásban lévő sonkalébe, és jó egy-másfél órán keresztül főzöm. A kész sonkát kiveszem a főzőléből, hagyom kihűlni.

Kocsonya

Fél liter főzőlevet teljesen tisztára átszűrök. Belekeverem a sherryt, a bort és a borecetet. A zselatint a tiszta, langyos levesben feloldom, és simára keverem. A felaprított petrezselymet és az apróra kockázott paprikákat egyenletesen elosztom benne. Lapos edénybe öntöm úgy, hogy 2-3 mm vastag legyen, és megvárom, amíg kocsonyásodni kezd. Közben a főtt sonkát is ugyanolyan, 2-3 mm vastag szeletekre vágom nagyon pontosan, egyenletesen. A kocsonyává szilárdult zselét kerek formával kiszaggatom. Lefedem egy szelet sonkával, majd megint a zselé következik, és újra egy szelet sonka. Addig rétegezem egymásra a sonkát és a zselét, amíg el nem fogy. Ezt követően hűtőbe teszem. A megszilárdult kocsonya-sonka tortát felszeletelve tálalom. Megszórom a tetejét pirospaprikával, kenyeret és tormát adok mellé, friss fűszernövénnyel díszítem.