Télen sem ördöngösség padlizsánkrémet készíteni, ha nyáron gondoskodunk a hozzávalóról: a padlizsánt rostlapon, faszénparázson vagy a gázplatnin megsütjük. Akkor jó, ha olyan ropogós a héja, hogy szinte beszakad. A megsült padlizsánt megsózzuk, konyharuhával betakarjuk, és hagyjuk egy kicsit hűlni. A sótól meg a hőtől enged egy kis levet, így könnyebb lesz majd lehúzni a héját. A megtisztított padlizsánokat szorosan steril befőttesüvegekbe nyomkodjuk – ekkor már kicsit pépes állagot öltenek –, és mindegyik üveg tetejére teszünk egy karika paradicsomot. Az üvegeket lezárjuk, majd egy nagy lábasba tesszük, amit háromnegyedig felöntünk vízzel. 20-25 percig rotyogtatjuk, azután kivesszük a vízből, és takarókba bugyolálva 3-4 napig száraz gőzben hagyjuk hűlni.