Vissza
GEO
Vidék íze

Buciban sült füstölt sonka

forrás: Pásztor Tünde

Hozzávalók: 4 személyre

Buciban sült füstölt sonka
- 2 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kiskanál füstölt lapocka
Tészta
étolaj

- 1 teáskanál kristálycukor
- 2 dl tej
- 3 db élesztő
- 1 kg finomliszt

Buciban sült füstölt sonka

A füstölt húst egy nagyobb fazékba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd a megtisztított hagymával és fokhagymával együtt feltesszük főni. Lassú tűzön gyöngyözve főzzük körülbelül másfél órát, amíg a hús megpuhul. A saját levében hagyjuk langyosra hűlni. Kivesszük a vízből, lecsepegtetjük és szárazra töröljük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát, beletesszük a sonkát és a tésztát ráhajtogatjuk. Késsel kissé bevagdossuk, hogy szép legyen a bucink teteje. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, vízzel megkenjük, és lassú tűzön, 140-150 fokon majdnem egy órát sütjük. Amikor kezd pirulni, olajjal vagy zsírral megkenjük a tetejét. Visszatesszük a sütőbe, és most már szép pirosra, ropogósra sütjük.

Tészta

Amíg a sonka hűl, az élesztőt folyósra keverjük a cukorral, majd felengedjük a langyos tejjel. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű kovásztésztát kapjunk. Egy kis vízzel csomómentesre kikeverjük, és félretesszük kelni. Amikor megkelt, hozzáadjuk a maradék lisztet, megsózzuk, és jól kidagasztjuk – viszonylag kemény állagú kelt tésztát készítünk. Ha nagyon kemény lenne, pici langyos vízzel vagy tejjel lazíthatjuk. A tésztát letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

A recepthez tartozó képek