Mustmézzel lakkozott kacsamell sütőtökpürével

A mustmézhez a szőlőt megmossuk, leszemezzük. Ha valakinek van gyümölcscentrifugája, azzal kipréselheti. Ha nincs, robotgépben törjük meg – óvatosan, csak annyira, hogy ne sűrű pépet kapjunk, hanem csak nagyjából váljon el a hús a héjától. Ezt leszűrjük – a fél kiló szőlőből körülbelül 3 dl szőlőlevet kapunk. Lassú tűzön, 35 perc alatt bő fél dl-re beforraljuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl sűrű; a szőlő a magas pektintartalma miatt a vége felé gyorsan sűrűsödik. A mustméz jő előre is elkészíthető. A kacsamell bőrét átlósan beirdaljuk, mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Kenőecset segítségével a hús mindkét oldalát bekenjük a mustmézzel. A kacsát egy sütőrácsra helyezzük, majd tepsire állítjuk. 20 percig sütjük, azonnal kivesszük, és tálalásig pihentetjük. Ezt követően ferdén, vékonyan felszeleteljük, és a sütőtökpürével tálaljuk.

Sütőtökpüré

A sütőtökpüréhez a tököt meghámozzuk, félbe vágjuk, magját kikaparjuk. A tök húsát falatnyi darabokra kockázzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet. 200 fokos sütőben, 45 perc alatt puhára sütjük. Robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a leszűrt szárnyaslevest, majd teljesen simára pürésítjük. Végül hozzáadjuk a hideg vajat is.