Kemencés pulykacomb

A pulykacombokat megtisztítjuk, megmossuk és leszárítjuk. Körös-körül alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, majd zsiradékkal kikent tepsibe fektetjük. A petrezselyem zöldjét durvára aprítjuk, összekeverjük a fokhagymaprésen áttört fokhagymával, majd a pépet egyenletesen elsimítjuk a pulykacombok tetején. A kakukkfüvet letépkedjük, és a maradék zsírral együtt a hús tetejére tesszük. A tepsit forró kemencébe – kemence híján 200 fokra előmelegített sütőbe – tesszük, a húst 30 percig sütjük, majd aláöntjük a bort, és alufóliával lefedve még kb. 45 percig pároljuk. Sütés közben többször ellenőrizzük, nehogy leégjen. Ha szükséges, öntsünk alá kevés bort vagy vizet! A pirosra sült pulykacombot kivesszük a tepsiből, a maradék pecsenyelét beforraljuk, és sűrű szitán leszűrjük.

Paradicsomos zöldbab

A zöldbabot megtisztítjuk, végeit lecsípjük, 3-4 cm nagyságú darabokra vágjuk. Forró vízben 4-5 percig előfőzzük, majd leszűrjük. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és addig pirítjuk, amíg levet enged. Ezután beletesszük a préselt fokhagymát, további 1 percig pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával, és hozzáadjuk a lehéjazott, kimagozott, kockákra vágott érett paradicsomot. Sóval, babérlevéllel ízesítjük, közepes lángon 15 percig rotyogtatjuk. Végül beletesszük a babot, és pár perc alatt, időnként megkeverve, készre főzzük. A pulykacombot felszeleteljük, meglocsoljuk az átszűrt pecsenyelével. A paradicsomos zöldbabbal és juhtúrós puliszkával körítve kínáljuk.

Juhtúrós puliszka

30 dkg kukoricadarát vékony sugárban beleszórunk 1 liter lobogva forró, enyhén sós vízbe. Közben habverővel folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Bő negyedóra alatt lassú tűzön sűrűre főzzük. Amikor langyosra hűlt, olajozott sütőpapírra vagy vastag alufóliára öntjük, ujjnyi vastagon szétterítjük. Egyenletesen rámorzsoljuk a juhtúrót, és mint a piskótát, feltekerjük. Tepsibe tesszük, olvasztott vajjal megkenegetjük, majd alufóliával letakarva, 180 fokon kb. 15 percig sütjük. Tálalás előtt szeletekre vágjuk. Könnyebb vastag cérnával szeletelni, mert a késre ragad. Melegen is, hidegen is nagyon finom!