A megtisztított halakat megnyúzom, mert különben a bőrük rátekeredik a húsdarálóra. A halhúst kétszer átdarálom. A darálékhoz keverem az összevágott fokhagymát, az apróra vágott petrezselyem zöldjét, a felvert tojásokat és a halhús harmadával megegyező mennyiségű zsemlemorzsát. Sóval, őrölt borssal, pirospaprikával ízesítem. A masszát összegyúrom, majd letakarva félórát állni hagyom. Közben a fejekkel és az uszonyokkal felteszem főni az alaplevet. Beleteszem a krumplit hosszúkásra vágva, a csöves paprikákat, a vöröshagymát, egy kávéskanál sót és egy késhegynyi borsot. Amikor a krumpli megfőtt, átpasszírozom a fövő lébe, amelyhez hozzáöntöm a zsírt és a paradicsomlét. Amikor az ízek jól összeforrtak, evőkanállal a levesbe szaggatom a fűszeres halkeveréket, s a gombócokat kifőzöm.