Őszbe fordult édességek - Körte, alma, szilva, zavarba ejtő a bőség. Megsütöttük az aktuális kedvenceinket. Van köztük pihe-puha, foszlós kalács, könnyű, pudingos-habos édesség és ropogós tésztájú töltött pitécske. Kivételesen ne vegyék szó szerint a recepteket: kevergessék kedvük szerint. A kalácsba rakjanak szilvát az alma helyett, töltsenek körtét a kis tésztakosarakba, a habos süti pudingos alapja pedig készülhet almából is. Vagy másként. Mindenféleképpen finom lesz! - A recept a Vidék Íze magazinban 2015 szeptemberében jelent meg, az "Édes ízek Csonka Ilonával" rovatban. - Ugyanitt ajánlottuk még az "Almás tekert kalács mézzel, mogyoróval és mandulával" és a "Kakukkfüves szilvás csomagok" receptjét.

A SÜTI TÉSZTÁJA

ELŐKÉSZÍTÉS: 50 perc - PIHENTETÉS: 1 óra - SÜTÉS: 35 perc - Összemorzsásítjuk a fagyos vajat a cukorral és a sütőporral elkevert liszttel. Hozzágyúrjuk a tojássárgáját. Öt percig pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk, és egy közepes tepsit kibélelünk vele. Hideg helyen pihentetjük legalább egy órát. Utána 190 fokos sütőben tíz percig elősütjük.

A RAKOMÁNY

A körtét meghámozzuk, csutkáját kiszedjük, húsát felkockázzuk. Rászórjuk a tésztára. A körteléből és a vaníliás pudingporból sűrű pudingot főzünk. Cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Ráöntjük a körtével megszórt tésztára, és 180 fokos sütőben még további 25 percig sütjük. Teljesen kihűtjük a tepsiben.

A TETEJÉRE

Végül habot verünk a tejszínből a habfixálóval meg a cukorral és a fahéjjal. Rásimítjuk a tészta tetejére. Kockára vágjuk, csipetnyi őrölt fahéjjal, citromfűlevéllel díszítjük.