A Vigyázó, a Meszes-hegység és a Gyalui-havasok karéjában csodálatosan finom gombák teremnek, elkészítésüknek számtalan módját ismerik. Egyike ezeknek, mikor fatüzelésű tűzhely platniján sütik, és friss juhtúróval bolondítják meg. A túró megolvad, becsordogál a gomba lemezei közé, és együtt sülnek pirosra zamatosra. A szalonnát apró kockákra vágják, a zsírját kisütik. A gombafejeket picit megborsozzák, belemorzsolják a juhtúrót, és kézzel egy kicsit bele is nyomkodják. A szalonnakockákat kiszedik a zsiradékból, majd a serpenyőbe beleteszik a megtöltött gombát, és fedő alatt, lassú tűzön megsütik. Sózni nem kell, mert a juhtúró általában éppen eléggé sós. Tálalás előtt megszórják a sültszalonna-kockákkal, és fekete- vagy pirosáfonyabefőttel fogyasztják.