A kenyérszalonna zsírját kisütjük, rádobjuk a kockára vágott kolozsvári szalonnát, s rövid ideig pirítjuk. Ebben a zsiradékban dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, majd meghintjük bőven fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk. (Készíthetjük úgy is, hogy a paprikákat sütőben kissé megsütjük, a héjukat lehúzzuk, felcsíkozzuk, s így adjuk a hagymához.) Míg a paprika félig megpuhul, addig forró vízbe mártjuk a paradicsomot, s a miután a héját lehúztuk, feldaraboljuk. Ez is mehet a lecsóba, amit készre főzünk, majd – ha érzünk magunkban elég erőt – csípős paprikakrémmel bolondítunk meg. Személyenként egy-egy szelet tarját befűszerezünk – az sem árt, ha előtte egy éjszakát mustáros pácban puhítjuk –, majd kevés zsiradékon lesütjük. A bugaci lecsós szelethez még egy-egy sült debreceni és kakastaréj-szalonna is dukál.