A csülköt előző nap megfőztem, levében félpuhára pároltam a beáztatott babot. Másnap a csülköt kicsontoztam, a zsiradékot félreraktam. A húst és a bőrt kisebb darabokra kockáztam, s ezt terítettem az agyagbogrács aljára. Erre került a felszeletelt hagyma, a szétlapított fokhagyma, a felkarikázott répafélék, a zeller, a kettétépett paprika, az apró kockákra vágott paradicsom és persze a főtt bab. Majd néhány csipet tárkony, majoránna, őrölt paprika, bors és só következett, végül az egészet felöntöttem két deci fehérborral. Az előző napról meghagyott csülök főzőlevéből annyit adtam hozzá, amennyi az egészet ellepi. Jó egy órát rotyogott a fedeles agyagedényben az étel, majd beleszórtam a tésztát, és jól megkevertem. Negyedóra múlva készen lett, s tányérokba mertem a sűrű levest, vagy inkább egytálételt. Tejföllel és ropogós, friss kenyérrel kínáltam.