Alupatra – tésztába tekert fűszeres burgonya

A tészta készítéséhez a lisztet a vajjal és a fűszerekkel eldolgozzuk, majd vízzel vagy savóval jól nyújtható tésztát gyúrunk és hűvös helyre tesszük.

Töltelék

A töltelékhez a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és krumplinyomóval szétnyomjuk. Belevágjuk a petrezselyem zöldjét és az erős paprikát, ízesítjük az ajánlott fűszerekkel. Belekeverjük a sót és a cukrot is, majd a sárgaborsóliszttel kikeverjük. Fehér lisztet is használhatunk, de az eredmény nem lesz ugyanaz. A tésztából egy téglalap alakú lapot nyújtunk és megkenjük a töltelékkel. Ezután az egészet feltekerjük, mintha bejglit készítenénk. Az egészet szeletekre vágjuk, és bő, forró ghíben (vajban) vagy olajban aranyszínűre sütjük a tekercseket.