Nincs itt semmi tévedés, kérem szépen: a tökkáposzta nem más, mint a hagyományos főző- vagy úritökből készült főzelék régies elnevezése. Mivel az alábbi étel is egy régi recept szerint készül, tartom magam az egykori névhez. A nyers tököt meghámozom, magházát eltávolítom, 3-4 ujjnyi széles szeletekre vágom, majd tökgyalun legyalulom. Besózom, és egy félóráig állni hagyom. (Ha mélyhűtött gyalult tököt használok, akkor ezek a műveletek természetesen elmaradnak.) Vékony piros rántást készítek: a forró zsírba beleteszem az apróra vágott hagymát, a petrezselyem zöldjét, a pirospaprikát, a lisztet, s ha megpirult, feleresztem a felvert aludttejjel. Beleteszem a kinyomkodott, kifacsart tököt és a kaprot. A csombort összekötve főzöm benne, amíg a tök meg nem puhul. Sóval, cukorral és egy pici borssal ízesítem. A kész főzelékből az összekötözött csombort kiszedem. A tökkáposztát ropogósra sült csirkével ajánlom tálalni.