A tej önmagában is nagyon ízletes ital.

Biológiai szempontból is a legértékesebb italok közé tartozik, mert tartalmazza az emberi szervezet számára legszükségesebb, legértékesebb fehérjéket, továbbá az ugyancsak fontos meszet (kalcium) és számos vitamint.

A tej alacsony ára elérhetővé teszi, hogy általánosan fogyasszák és italok készítéséhez használják.

1 liter tej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
A tej A-vitamint, a B-vitamincsoport egyes tagjai (B1 és B2), továbbá D-vitamint tartalmaz. Megtalálható benne ezenkívül néhány igen fontos elem (vegyületek alakjában): a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, és a kén.

A sokféle szénhidrát közül a tejcukor-tartalma jelentős. A tej nagyon könnyen emészthető, így mint táplálék rendkívül fontos az emberi szervezet számára.

Tejes italok készítéséhez nemcsak teljes tejet használunk, hanem fölözött tejet is. Az utóbbi nincs lényeges hatással a belőle készült ital ízére, ezért igen előnyös adalék.

Az édes tejen kívül az aludttej, a joghurt, az író, a savó, továbbá a sűrített és porított tej, valamint a tejszín és esetenként a tejföl is alkalmas italok alapanyagául.

A tej a nőstény emlős állatok tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód(ok) táplálására szolgál a születés utáni időszakban.

A szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej feldolgozás nélkül (manapság hőkezelve) is fogyasztható, és sokféle termék alapanyaga.

Magyarországon a 1/2003. (I. 8.) FVM-ESzCsM együttes rendelet rendelkezik a nyers tej, a hőkezelt tej és a tejalapú termékek előállításának, forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről.

Meg kell említeni, hogy létezik még a szójatej, kókusztej, illetve növények által kiválasztott tejnedv is, amely lehet fogyasztásra alkalmas, de mérgező is.

Tehéntej
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 60 kcal 250 kJ
Szénhidrátok 5,2 g
- Cukrok 5,2 g
- Laktóz 5,2 g
Zsír 3,25 g
- telített 1,9 g
- egyszeresen telítetlen 0,8 g
- többszörösen telítetlen 0,2 g
Fehérje 3,2 g
Víz 88 g
A-vitamin ekviv. 28 μg 3%
Tiamin (B1-vitamin) 0,04 mg 3%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,18 mg 12%
B12-vitamin 0,44 μg 18%
D-vitamin 40 NE 20%
Kalcium 113 mg 11%
Magnézium 10 mg 3%
Kálium 143 mg 3%
100 ml megfelel 103 g-nak.

A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik.

1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
Tejzsír, melyet különválasztva vajként ismerünk. A tejben emulgeálva található.
Tejfehérje: kazein, és savófehérjék
Tejcukor, laktóz, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből áll, amely egy diszacharid. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását.

Azoknál az embereknél, akiknek hiányoznak a tejcukor lebontását végző enzimek, a tej hasmenést, rosszullétet okoz. Ezeknek az enzimeknek a mennyisége az elválasztás után csökken.

Vannak olyan emberek, amelyek különösen erre a típusra érzékenyek, ők tejcukor-, vagy más néven laktózérzékenyek. Nekik egy külön eljárással lehet csak tejtermékeket előállítani, amelyben a laktózt egy másik diszacharid, például szacharóz helyettesíti.
Vitaminok: B2-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin
Ásványi anyagok: Jelentős a kalcium- (Ca), foszfor- (P) és szelén- (Se) tartalma.

Többnyire műanyag zacskóban, papírdobozban vagy palackban, hőkezelten, változó zsírtartalommal kerül forgalomba.

Laktózmentes tej: a tejcukrot (laktózt) megemészteni képtelen fogyasztóknak készül.

Diétás tej: kevés a cukor- és zsírtartalma.