Gyöngyhagyma vagy kigyó-hagyma, a fokhagyma fajtája vagy testvérfaja (Allium Ophioscordon Don). Kerek-tojásdad vagy csaknem gömbölyded, a fokhagymáénál vastagabb és kurtább, gyöngynemű fiókhagymával. Szára 0,3-0,6 m. magas, a virágzata alatt rendesen gyűrű módjára csavarodik. Virága sárgás-piros. Ennek a terméke a rokambola (rozshagyma). Csak hagymasarjakról lehet szaporítani. Szeptemberben ültetik, tavaszkor kihajt és Szt.Iván napja körül apró fehér sima hagymája van.

A zöldségek királyának is nevezik uralkodó íze, tartóssága és elterjedtsége miatt. Íze lehet enyhébb vagy csípősebb, alakja gömbölyű vagy hosszúkás. Fogyasztható nyersen, főzve, párolva, sütve és számos étel alkotójaként. Értékét elsősorban nem a benne levő 9-1100 szénhidrát, a 300 fehérje és a 30-50 mg/100 g C-vitamin határozza meg - jóllehet ezek sem jelentéktelenek -hanem fűszerező tulajdonsága. Jellegzetes, csípős ízét és illatát a benne levő, kéntartalmú allil-szulfidtól nyeri.