A majoránna a legkedveltebb, a legrégibb és a leghíresebb magyar fűszer.

Népies neve: majoránna, pecsenyevirág. Latin neve: Majorana hotensis.

A szaporítás módja: magvetéssel, palántázással, márciusban, májusban történik. Felhasználható része: virágzáskor vágott, szárított hajtásairól morzsolt levelek kerülnek forgalomba.

Kiváló aromája miatt az egész világon elterjedt és nagy keresletnek örvend. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már hazánk különböző részein nagy területeken és házi kertekben termesztik. A jól kezelt fűszer szürkészöld színű, egyenletes morzsolású, erősen aromás, kellemes illatú és kissé hűtő, kesernyés ízű. Vigyázat: néha összetévesztik a "szurokfűvel" (vadmajoránna).

Illó olajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz. Az ételeknek különleges ízt és zamatot kölcsönöz. Intenzív aromája elveszi a húsok kellemetlen mellékízét.

A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású, de magas-vérnyomásban szenvedők csak óvatosan használják.