A céklát nálunk leginkább savanyított változatában ismerik. Azonban mára az egyik legelterjedtebb zöldséggé vált. A céklát tárolhatjuk nyersen is, egész télen át, ha van erre megfelelő helyünk. De, ha nincs legcélszerűbb, ha savanyítjuk:

A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes - elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez, minden egyebet az előbbiek szerint csináljunk.

A cékla egyébként közeli rokona a cukorrépának és a marharépának.
A cékla őshazája a Földközi-tenger vidéke.
Régi növény, már i. e. 3000 körül ismerték.
Húsos gyökerét, levét már az asszírok is fogyasztották, a görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak ismereteink szerint lázcsillapításra használták.
Európa északi területeire is a római hódítók juttatták el.
Egyre növekvő elismertségére jellemző, hogy a később kereszténnyé vált germán birodalomban maga Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését.
A középkori Angliában betegek és idősek eledeléül szolgáltak a cékla könnyen emészthető levelei, felénk pedig mindenekelőtt a fej- és fogfájás enyhítésére szolgált a növény.

A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre éppen ezért másnaposság ellen is hatásos.
Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt, késlelteti bőrünk öregedését.
A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.
A görögök nem csupán vérhűsítőként de afrodiziákként is itták a cékla levét, az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló boron ásványi anyag serkenti a szexhormonok működését.
A cékla hangulat javító, betaine tartalma jó közérzetet biztosít, így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség.
Nagyon magas antocián tartalma teszi különlegessé.
Bár az ecetes főtt cékla kedvelt savanyúság, legjobb, ha ezt az értékes növényt nyersen, salátának használjuk.
Rengeteg kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, A-, B és C-vitamin található benne. Legfőbb értéke a sötét színű levében van, amely betanint tartalmaz.
Káliumtartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.
Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszan tartó betegségből lábadoznak.
A cékla lé sárgarépa lével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő.

A frissen préselt céklalé jótékonyan hat a gyomor, máj, epe és a bél működésére.
Kiválóan alkalmazható gyengeség, vérszegénység, vérkeringési és anyagcserezavarok és mindenféle megfázásos betegség esetén.
Ez a sok gyógyhatás a nagyon értékes színanyagának, a betainnak köszönhető.
A cékla az a zöldségféle, amelyből a szervezet a legjobban tudja hasznosítani a vasat.
De az az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.
A céklát többnyire salátaként, ételkiegészítőként fogyasztják, mert a növény gyógyhatása kevéssé ismert.
A népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották. A huszadik századi orvosok ezt babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében is.
A céklalé kiváló influenza és meghűlés elleni szer, sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, valamint vakbél irritációja esetén.
Az ajánlott dózis: naponta 1 liter frissen préselt vagy centrifugált lé, három hónapon keresztül, megszakítás nélkül.
Számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
Gazdag folsav tartalma végett kismamáknak is nagyon ajánlott.
A cékla cukor tartalma magas, mégis alacsony a kalóriája, ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás.