Enyhén csípős, gyakran édeskés ízű. Fogyaszthatjuk nyersen salátákban, vagy egyszerűen csak friss zöldségként, de akár sütve, főzve is.

Lila hagyma
(Allium cepa L. convar. cepa conc. lilacinum)
Igazi kiskerti növény. Magas, bördős, egyenes szárán lilás fejecske virágzatával kedves színfolt a kertben. Liláspiros hagymáját jóformán minden családban kedvelik édes, aromás ízéért, gusztusos terméséért zölden és beérve.

Származása, elterjedése. Elő- és Közép- (Nyugat-) Ázsiából származik, a közönséges vöröshagymából nemesítették. Főként kiskertekben terjedt el ott, ahol a vöröshagymát termesztik.

Növénytani jellemzői. Kétéves, lágy szárú növény. Gyökérzete sekély elhelyezkedésű, bojtos. Hagymája lila, kerekdeden kúpos. Levélzete tőálló, hengeres, belül üreges, csupasz. Virágzati szára bördős, 70-80 cm magas. Virágzata sok apró virágból álló, gömb alakú fejecske, két buroklevéllel, idegenmegporzó. Termése 3 rekeszes, felnyíló tok. Magja kicsiny, fekete, a mag 3-4 évig jó, a vetéstől számított 6-8 nap múlva kel ki. Tenyészideje magról vetve 140-160 nap, dughagymáról nevelve 100-120 nap.

Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: hosszú nappalon, bőséges napfénnyel fejlődik kielégítően. Hőigénye: a mag csírázása már 4-5 C-fokon megkezdődik. Alacsony hőfokon elsősorban a levélzet, magasabb hőfokon a hagymarész fejlődik. Hűvösebb éghajlaton vagy öntözve a hagymája 1 év alatt kifejlődik. Vízigénye közepes, a legtöbb nedvességet fejlődésének kezdetén kívánja. Hagymaképzéskor és -éréskor kevés csapadékot, száraz meleget kíván. Talajigénye: a szélsőséges talajtípusoktól eltekintve minden talajon sikeresen termeszthető. Mezőségi és réti agyagtalajokon terem a legjobb minőségű hagyma. A lazább talajokon azonban nagyobb termést ad. Tápanyagigényes, de friss trágyázást nem kíván.

Változékonysága, fajtái. Tétényi rubin: megnyúlt gömb alakú, kemény húsú, kissé csípős, lila színű, középnagy hagymájú, bőtermő. A Szentesi lila (tájfajta) hagymája sötétes lila, kemény, omlós húsú, édeskés, jóízű, sűrűn ültethető. A Braunschweigi sötétpiros közepesen csípős, lapos, 50-75 g-os, bőtermő. A Hosszú lila nagyon mutatós, jóízű fajtavonal.

Termesztése. Dughagymáról ültetve március 10. és augusztus 1. között van a földben. Duggathatjuk főnövényként és áttelelő saláta, sóska, póréhagyma, továbbá tavaszi saláta, retek, gyökér, sárgarépa, sárgadinnye, görögdinnye stb. közé köztesként. Utónövénye az áttelelő saláta és retek, a sóska, a petrezselyem, az őszi mák és a fokhagyma, továbbá a cékla, a korai karalábé és kelkáposzta stb. lehet. Előnövénye valamennyi trágyázott kapásnövény, a borsó, a bab. Talaj-előkészítése az őszi ásás vagy szántás. Tenyészterülete tisztán ültetve 20-25 x 10 cm (40-50 hagyma/m2). A gyökér- és a sárgarépasorok közé egy sort 10 cm tőtávolságra ültessünk, a dinnye közé hasonlóképpen, de 2-3 sor kerüljön. A többi növény közé a sorba 10 cm-re duggatjuk, így a területet jól kihasználjuk. Kellő tápanyag- és vízellátottsággal helybe vetve egyévesként is termeszthetjük. Ebben az esetben 20 x 5 cm-re, 2-3 cm mélyen vetjük és 10 cm-re ritkítjuk. Ápolása: a területet tolókapával, kézikapával, kapirccsal tartsuk gyommentesen. Öntözése: helybe vetve szükség szerint 5-10 mm vízzel öntözzük. Szedése: amikor a növények 40-50%-án már megdőlt a hagymaszár (augusztus 1-15. között), a hagymákat kiborogatjuk, napon szikkasztjuk, majd kézzel válogatva összeszedjük. Szellős, napos helyen kiterítve szárítjuk, válogatjuk és száraz helyen tároljuk.

Feldolgozása, hasznosítása. A házi-, üdülőkertben csoportosan vagy ágyasokba ültetve szépen mutat. Bemutató-, iskolakertekbe elő-, maghozójuk háttérnövénynek alkalmas. Díszcsokornak is tetszetős. A hagyma csúcsát levágva vizes tálon díszként hajtathatjuk.

A zsíros, húsos (szalonna, kolbász) ételek hasznos kiegészítője. Konyhánkon mindennapos, kedvelt fűszer. Nyersen fogyasztva (zöldhagymaként is) rendkívül egészséges. Önálló ételként is kiváló. Étvágyfokozó, szélhajtó, vérnyomás-, vércukorszint-, érbetegség-csökkentő, diuretikus, továbbá fertőtlenítő hatású (fitoncid növény), elűzi a bél parazitáit. Gyomor- és bélpanaszokon is segít. Összetört hagymával a rovarcsípések kezelhetők.

Lilahagyma-mártás.
Elkészítése: Két kanál lisztet egy kanál zsírral aranysárgára pirítunk. Hozzáadunk 1 kockacukrot, 1 fej apróra vágott lila hagymát, kissé megpirítjuk, húslével felöntjük. Kevés ecettel vagy tejföllel megsavanyítjuk, majd lassú tűzön besűrítjük. Tálalás előtt át is szűrhetjük. Főtt húst adunk mellé.

Dinsztelt lilahagyma-feltét (köret).
Két fej lila hagymát karikára szeletelve forró zsírban megpirítunk. Sóval, borssal ízesítjük. Főzelékekhez (bab, lencse, burgonya), sült húsokhoz (rostélyos, karaj) adjuk.

Lilahagyma-saláta.
A vékony karikára felszeletelt hagymára felöntőlevet (kevés só, citrom, cukor, bors) adunk. Két óra múlva friss petrezselyemzöld hozzáadásával fogyaszthatjuk. Készíthetjük vegyesen főtt, nagy szemű babbal vagy krumplival.

Enyhén csípős, gyakran édeskés ízű. Fogyaszthatjuk nyersen salátákban, vagy egyszerűen csak friss zöldségként, de akár sütve, főzve is.