A bárányborda a gerinc felszeletelt darabja, a zsenge húsúnak számító 10-15 kg-os bárányból készül, amely igen ízletes.

Sóval, rozmaringgal megfűszerezzük olajozás mellett, megsütjük. Egyebekben sütve, pácolva, egészben elkészítve kitűnő.

Aki nem szereti a birkahús jellegzetes ízét, a következő módon készítse elő főzésre a húst, amelynek ezután már nem lesz faggyús birkaíze:
- a húsról le kell szedni az összes faggyút, valamint a hártyákat is le kell húzni.
- A húst forrásban lévő, ecettel ízesített vízbe tesszük, majd az újraforrástól számított 3 percnyi főzés után a tűzről lehúzzuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. Ezután tiszta vízzel többször leöblítjük, és leszűrjük.

Kárpát-medencében talált régészeti leletek szerint hazánk területén a juhtenyésztés a legősibb foglalkozások közé tartozott.

Magyarországon három, csak nálunk őshonos juhfajta létezik.

Ezek egyike a legősibb fajtának tekintett magyar racka. A másik kettő ugyan máshonnan került hozzánk, de a későbbiekben nálunk tenyésztették és nemesítették őket tovább:
ez a cikta és a cigája.

A birka erős faggyúszaga sokakat visszatart a birkahús fogyasztásától.

Ez a kellemetlen szag kizárólag az idősebb állatokra jellemző, melyeknek bőr alatti és hasűri részeit vastag faggyúréteg borítja.

Persze, kivételek mindig vannak, így például a Nagykunságon - ahol a birka szinte nemzeti étel - sokan el sem tudnák képzelni a faggyú nélküli birkapörköltet vagy paprikást. Az igazi ínyencek a pörkölthöz hűvös vörösbort kortyolnak, melynek hatására szájpadlásukon kicsapódik a faggyú.

Értékét elsősorban az adja, hogy jó a víztartó képessége, ezért vágási felülete száraz. Sütés közben kevéssé zsugorodik.

A magyar jerke- és ürübárányok húsuk márványozottsága miatt méltán váltak közkedveltté Európa számos országában. Húsa rendkívül finom, energiaértéke és ásványianyag-tartalma magas.

A szopós bárányt 5-6 hetes koráig vágják, fehér húsú, gyenge, ízletes.

A már nem szopós bárány húsa is igen gyenge, hamar elkészíthető, ízletes, zsírszegény.

A birkahús már zsírszövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a juhokra jellemző faggyú miatt erős illatú, különleges előkészítést igénylő, ám ízletes, egészséges hús.

Az ürüt - herélt kost - ugyanúgy készítjük el, mint a rendes birkahúst.