A gomba beszerzésénél fontos tudni: Akár fehér, akár barna, óriás vagy apró, a friss gomba mindig kemény és feszes, kalapja, szára és lemezkéi hibátlanok.

Tárolás: (Nem ajánlatos tárolni)
Lehetőség szerint a gombát a vásárlás napján használjuk fel. Ha erre nincs lehetőség, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében 1-2 napig eltartható. Biológiai hatása sokrétű. Gyógyító hatása is van. (Vérnyomás, koleszterin szint csökkentésére.) Magas D-vitamin tartalom.
Konyhai tipp:
A gomba tisztítása nedves törlőruhával történjen, csak végső esetben öblítsük le folyó víz alatt. Ne áztassuk vízben, mert teleszívja magát, és így teljesen elveszíti aromáját. A megpárolt gomba maradékát rögtön hűtsük le, és jól záródó edényben azonnal tegyük a hűtőszekrénybe, mert a gomba gyorsan romlik.
A gombával harmonizáló fűszer a kakukkfű, a bazsalikom, a tárkony és a petrezselyem.
Melyik gomba mire jó?
A gombák legtöbbje sokféle módon készíthető el, illetve egymással is felcserélhető, de rendszerint vannak olyan ételek, amelyekben fajtájuk adottságai különösen jól érvényesülnek. Így például a csiperke (campignon): minden célra használható. A fülőke: levesnek, mártásnak, salátának, tojással (nyelét eldobjuk, s a kalapját megnyúzzuk). Galambgomba: húsokhoz, raguba, salátába, levesbe, tölteléknek. Korallgomba: paprikásnak, rántani, (ágait levágjuk, s a testét pedig leforrázzuk) Kucsmagomba: levesnek, tölteni, tojással, rizzsel. Laskagomba: mindenféle ételbe alkalmas, de a szára nehezen emészthető. Őzlábgomba: kalapja sütve, rántva, salátába, pörköltnek, a szára gombapornak (tönkje csak szárítva - és porítva - használható). Pereszke: levesbe, mártásnak, töltelékbe, raguba, salátába, pörköltnek, rizzsel, tojással, szárítva is jól használható. Pöfeteg: salátába, tojással, paprikásnak. Rókagomba: Pörköltnek, paprikásnak, savanyúságnak, szárítva is jól használható. Szarvasgomba: fűszernek bármibe, pástétomokba. Szegfűgomba: kalapja mindenre alkalmas, aminél kis termete nem jelent akadályt, szárítva is jól használható, (szívós-rostos szárát kidobjuk). Tőkegomba: kalapja levesbe, tölteléknek, pörköltbe (tönkje ugyancsak túl rostos, ezért az ételekből kimarad). Tölcsérgomba: levesbe, töltelékbe, ragukhoz, mártásokhoz, Tuskógomba: mártásnak, töltelékbe, savanyítva, (szárának alsó 2/3-át nem használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük). Vargánya: levesnek, rántani, pörköltbe, húsokhoz, ragukhoz, valamint szárítva is jól használható.