A tejszín nem más mint a kihűlt tej tetején keletkező tejzsírréteg.

Az így létrejött réteget elválasztják - lefölözik - a tejtől, melynek zsírtartalma 20-25 %-os, íze pedig édes, így nyerik a kész tejszínt.

Fajtái:

Az üzletekben főző-, illetve habtejszínnel találkozhatunk. A két termék közti különbség előállításukban rejlik, amely eredményeképp a főzőtejszín jól tűri az akár hosszabb hőkezelést is, ám a habtejszín fehérjéi 60 °C körüli hőmérsékleten kicsapódnak.
Energiatartalom: 257 kcal, 1077 kJ/100 gramm
Eltarthatóság, tárolás: Attól függően, hogy tartalmaz-e a termék tartósítószert egy-két naptól akár több hónapig is eláll.

A felbontott tejszínt mindenképpen tároljuk hűtőszekrényben.

Elkészítés, felhasználás: A főzőtejszínt fehér mártások, krémlevesek, főzelékek dúsítására, míg a habtejszínt sütemények és természetesen tejszínhab készítésére használjuk.

Tejszínhab készítéskor mindig tegyünk egy kevés porcukrot, vagy habfixálót a tejszínbe, így biztosan sikerül kemény habbá vernünk!