A pulyka (Meleagris gallopavo gallopavo) a legnagyobb testű baromfifajta.

Magyarországi fajtái védettek.
- Magyar pulyka
- Rézpulyka
- Bronzpulyka
- Hálaadásnapi pulyka

Őse az Észak-Amerikában ma is megtalálható vadpulyka (Meleagris gallopavo). Háziasítása i. e. 1. évezred elején kezdődhetett, valószínűleg mexikói indián népek által.

Írásos bizonyítékok szerint Európába a spanyolok hozták be. Hazánkba a török közvetítéssel került a 16. században, és indiai tyúknak hívták. II. Lajos király említi is egyik levelében, amit a milánói herceg követének írt.

Sült pulyka comb fűszeres burgonyával.

Hozzávalók: pulyka felső-comb (bőrös, csontos); olaj; fűszersó; bacon vagy házi füstölt sonka; fokhagyma; vöröshagyma; paprika; paradicsom; só; bors; krumpli.

Elkészítés: A pulykacombot sózzuk, borsozzuk, és pulyka fűszersóval ízesítjük. Kacsasütő edénybe tesszük, kevés olajat öntünk alá, karikára vágott hagymát, paradicsomot, paprikát teszünk mellé. A pulyka combot bevagdossuk, beletűzdeljük a szalonnát vagy a sonkát és a fokhagymát (a bőre alá is tehetünk).

Ha puhulni kezd, hozzátesszük a negyedekre vágott, pulyka fűszersóval, borssal és sóval ízesített krumplit, készre sütjük. Amikor a hús megpuhult, levesszük az edény fedelét, és megpirítjuk a tetejét.