A kakukkfű népies neve: balzsamfű, démutka, kakucskafű, mezei vagy kerti kakukkfű, timián, tömjénfű. Latin neve: Thymus serpylum-vulgaris.

Szaporítása, tőosztással márciusban vagy májusban történik. Virágzó hajtásuk egészben vagy morzsolva használható.

Hazánkban a szárazabb füves részeken vadon is előfordul (Th.serpillum), kertekben és gazdaságokban is termesztik (Th vulgaris).

Mindkét fajta sokoldalúan használt fűszer.

Kellemes, jellemző kámforos illatú és aromás ízű fűszernövény. Már az egyiptomiak és görögök is kedvelték, újabban majd minden ország konyhareceptjeiben fellelhető.

A francia konyha nélkülözhetetlen fűszere. Értékes aromájának megőrzése végett jól záródó edényben tartandó. Sajátságos aromája miatt óvatosan kell használni, megváltoztatja az étel eredeti jellegét.

Ártalmatlan fűszer, diétás ételeket nyugodtan illatosíthatunk, ízesíthetünk vele. Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is.

Fürdővizekben illatos és frissítő hatású. A konzervipar is használja.