Bár többnyire egyszerűen csak csirkének emlegetjük, a közkedvelt szárnyas húsa korától függően más-más ételek elkészítésére alkalmas.

Csibekorában – 6-8 hetesen – mindössze 50-60 dkg-ot nyom, húsa gyenge, könnyű, kímélő fogások készülnek belőle, sütve, főzve, párolva.

A fejlett országokban a pecsenyecsirke húsa az egészséges emberi táplálkozás egyik meghatározó elemévé vált az utóbbi két évtizedben.

Emésztés-élettanilag magas biológiai érékű, fehérjében gazdag (20%) könnyen emészthető, zsírban szegény, sokféleképpen elkészíthető, a modern konyhatechnikában jól alkalmazható, ízletes élelmiszer.

A pecsenyecsirke különböző testrészeiből készített továbbfeldolgozott termékek széles választékát állítják elő világszerte. Különböző tesztrészeinek egymástól jelentősen eltérő összetétele, táplálóanyag-tartalma és élvezeti értéke - a fogyasztói igények sokféleségét is figyelembe véve - nagyon alkalmassá teszik azokat arra, hogy számtalan tovább-feldogozott termék alapanyagául szolgáljanak.

3-4 hónapos korában lesz csirke a csibéből. Súlya ekkor 70-80 dkg, puha, fehér és nem túlságosan zsíros. Elkészíthető főzve, párolva, rántva, sütve, töltve vagy akár roston. A jérce az már termetesebb, kb. 1 kg-os, 20 hetesnél fiatalabb csirke. Bőre alatt van egy vékony zsírréteg, mellcsontjának vége porcos. Levesek, tűzdelt, töltött vagy rostonsültek kiváló alapanyaga.

Sütni 80 dkg-os, 1 kg-os csirkét vagy jércét vegyünk. A megtisztított csirkét kívül-belül megsózzuk, belsejét kevés majoránnával megszórjuk, s a sütéshez megformáljuk. Combjai végét a végbélnyílás fölötti vágásba dugjuk vagy összekötözzük, hogy sütés közben formáját megtartsa. Megfelelő nagyságú tepsibe vagy lábasba tesszük, forró zsiradékkal leöntjük, s nem túl forró sütőben sütjük.

Kezdetben kevés vizet öntünk alá, s levével többször locsoljuk. Ha idősebb a jérce, először a tűzhelyen fedő alatt kevés vízzel pároljuk, s utána tesszük a sütőbe. Ha egyenletesen pirosra sült, kivesszük, 10 percig pihentetjük, s azután vágjuk fel.

Először levágjuk a két combját, a két szárnyát, azután kettéhasítjuk a mellkast, a hátrésztől elválasztva a mellét hosszában szeleteljük, s visszahelyezzük a mellcsontra. Hátát két részre vágjuk. Hosszú tálra helyezzük a darabokat, a csirke formájához hasonlóan állítjuk össze. A visszamaradt zsiradékhoz kevés vizet öntünk, jól felforraljuk, s a pecsenye alá öntjük.

Zsírban sült burgonyát, párolt rizst, kompótot adunk melléje.

Ha gyors-hízlalt, ún. broiler csirkéből készítjük a sült csirkét, felesleges párolni, mert sokkal rövidebb idő alatt megpuhul. (Ma már a baromfi- és húsboltokban ilyen csirkéket árulnak.) Elég a csirkét kívül-belül besózni, kívülről vajjal bedörzsölni, és a sütőben kb. 50 percig mérsékelt tűznél sütni.

Ha combot és mellet akarunk sütni, a kizsírozott tűzálló tálra egymás mellé fektetjük a húsdarabokat, tetejüket vajjal megkenjük (attól pirul meg szépen), és a húsdarabok nagyságától függően 30-40 percig a sütőben közepes tűznél sütjük. Ezalatt nemcsak megpuhul, de meg is pirul a pecsenyénk.