A zeller (Apium graveolens, népies neve: celler) gyógy-, és fűszernövény.

Világszerte három változata terjedt el, Magyarországon a gumós változatot termelik. A halványító és metélő zeller levélnyelében 30-50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat, csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás édeskésen fanyar ízű fűszert. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. Jelentős a mész, és foszfor tartalma, de inkább ízanyagai teszik közkedveltté.

Felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékek, mártások, hús- és tojásételek, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zeller csökkenti a vér cukorszintjét.

A zellersó, (őrölt zeller levél és só keveréke), grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló leves ízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.

Fontos: vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása!

Halványító zeller:
A halványító zeller gumója kicsi és tele gyökérrel, ezért az étkezési célokra nem használható. Levelei 30-40 cm hosszúra is megnő, a levélnyél 3-4 cm széles, ezt a húsos levélnyelet – halványítva salátának használják.
Magas B1-, és B2-vitamin tartalma mellett kevés C-vitamint tartalmaz.

Metélő zeller:
A metélő zeller lombja ásványi sókban és éterikus olajokban egyaránt gazdag. Külsőre eltér a másik két zellertől, de aki gumós, vagy halványító zellert termeszt, annak az a levélszükségletét is biztosítja.

A XVI. században olasz kertészek több változatot nemesítettek. Gumóját és levelét nyersen és főzve is fogyaszthatjuk.