A bagett, - a hosszúkás alakú kenyér - a franciák állítása szerint, Napóleon hadjáratai során született, hiszen ezt könnyebben tudták a csomagjukban szállítani a katonák.

Ami viszont biztos, hogy szintén a korszak, pontosabban a francia forradalom miatt alakult ki a kávéházi és éttermi kultúra Európában.

A forradalom évei alatt ugyanis szinte kiirtották a francia nemességet, gazda nélkül maradt szakácsaiknak, cukrászaiknak pedig meg kellett valahogy élniük – sorra nyíltak hát a vendéglők és kávéházak, előbb Párizsban, aztán szerte az országban, s a divat hamar meghódította a legeltökéltebb ellenfelet, a brit birodalmat is.

Bagett, a legropogósabb kenyér

A bagettet az ember messziről megismeri. Ha nem a pékségből áradó illat alapján, akkor jellegzetes pálca formájáról. A hosszúkás, botra emlékeztető kenyér nagy karriert futott be mind a galloknál, mind az egész világon.