ÍNYENCFALAT
Örök tavaszi, nyár eleji kedvenc az újkrumpli. Magyar Elek Az ínyesmester című híres szakácskönyvében a következőket írja róla: „Az újburgonyának egyébként is mindig nagy a keletje. Az emberek nem csak azért örülnek neki, mert érkezése a várva várt nyár közeledtét jelenti, hanem mert valóban jó és kívánatos dolog, több benne a cukortartalom is, mint élemedettebb korában. Paprikás lé nélkül is finom, ha például sós vízben megfőzve s párolt petrezselyem zöldjével kevert forró zsiradékkal kikent, sütőbe tett tepsiben megpirítva adjuk az asztalra. Persze mindenkoron (amíg meg nem nőnek kis golyócskái) kaparva és nem hámozva, egészben hagyva, széjjel nem vágva és sem krumplinyomón, sem szitán át nem törve.”

Az újkrumpli rendkívül népszerű, nagyon sok étel kísérő körete. Kiváló petrezselymesnek, parázskrumplinak, de ízletes vajasburgonya készülhet belőle:

Hozzávalók: újkrumpli; vaj; petrezselyem; só.

A krumplit mossuk meg, s dörzsöljük/kaparjuk le a héját. A nagyobb darabokat vágjuk félbe (esetleg négybe), s főzzük meg sós vízben. Egy tágas edényben forrósítsunk fel kevés vajat, bőségesen szórjunk bele vágott petrezselymet, s ebben (2-3 perc alatt) forgassuk át a leszűrt krumplit. Végül sózzuk, s forrón tálaljuk.

Újkrumpli tisztítása:
- Az újkrumplit dörzsöléssel, kaparással tisztítsuk. Még akkor se hámozzuk, ha nehezen tisztítható.
- Mielőtt a burgonyát megtisztítanánk, mossuk le róla a földet, a homokot stb., de tisztítás után is alaposan öblítsük le.
- Könnyebben lejön a burgonya hártyája, ha legalább egy óra hosszat hideg sós vízbe áztatjuk.
- Ha az újburgonya kissé már fonnyadt, tegyük néhány órára hideg vízbe, így könnyen lekaparhatjuk a héját. A korai burgonya nem tartható el huzamosabb ideig, ezért mindig csak annyit vegyünk vagy szedjünk, amennyit elfogyasztunk.
- Mivel az újburgonya sok vizet tartalmaz, párolása során nem kell vizet önteni alá, éppen annyi nedvességet enged ki magából, amennyi a puhulásához kell. Nem keverjük, csak rázogatjuk párolás közben.
- Ha újburgonyát tisztítunk, mindig húzzunk fel gumi kesztyűt, mert különben a héja barnára festi a kezünket. A megbarnult ujjakat citrom levével dörzsöljük le.
- Nem barnul meg a kezünk, ha a hideg vízben áztatott újburgonyát, víz nélkül (erre a célra használt) súrolókefével ledörzsöljük, közben többször öblítjük vízzel.
- A párolt újburgonya fűszere a frissen összevagdalt petrezselyem, de csak tálalás előtt keverjük össze a burgonyával.

Krumplifőzés (új és régi) történhet:

Héjában, csak azonos fajtájú és hasonló méretű burgonyákkal kísérletezzünk. A krumplikat jól megmosva, hideg, sós vízben, fedő alatt tesszük fel főni. Ha a víz felforrt, a tűzet visszafogjuk, s lassú forralással fejezzük be a főzést. Ha hámozni is kell a főtt krumplit, akkor azt még nedvesen és forrón - például egy villára szúrva tegyük, úgy könnyebb. (Ha a víz leöntése után, a lefedett edényben hagyjuk a krumplit, akkor a saját gőze gondoskodik a szükséges nedvességről.) Ha a hámozás után darabolni is kell, az előtt hagyjuk kihűlni.

Tisztítva, héja nélkül. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és egyenletesen negyedekre, vagy kisebbre kockázzuk. Annyi sós hideg vizet öntünk rá, hogy az ellepje, így tesszük fel főni. Ha a víz felforrt, a tüzet visszafogjuk. Villával megszúrva ellenőrizhetjük, hogy a burgonya megpuhult-e. Ha kész, leöntjük róla a vizet, s a krumplit lecsurgatjuk. Még ízletesebb lesz, ha szűrőbetéttel ellátott edényben, gőz felett főzzük. Mindkét esetben ízesíthetjük további fűszerekkel is (fűszerzacskóba kötve és a vízbe dobva): például kakukkfűvel, rozmaringgal, zellerrel, bazsalikommal, petrezselyem zöldjével.

TRÜKKÖK
- Minél kisebb, annál finomabb. Ne befolyásoljon az ára, vegyük meg bátran az olcsó aprót (parázsburgonya), sokkal jobbak, mint a nagyobbra nőtt társaik.
- Nem kell hámozni, bőven elég, ha alaposan megmossuk, legfeljebb dörzsiszivaccsal kicsit dörgöljük át. Ha már nem friss a krumpli, és ezért meg akarjuk hámozni, áztassuk sós vízbe legalább félórára, könnyebb lesz lekaparni.
- Ne vegyünk előre hámozottat, az ázásban elveszíti az ízét, vitamintartalmát.
- Ne feledjük el, hogy pürének vagy krumplis tésztához csak az öreg krumpli jó, az újkrumplit másra használjuk.