Oldalas: a sertés hússal fedett bordái. Felhasználható: sütve, pörköltnek, párolva, töltve, káposztába, füstölve, tokányba, vagdaltnak.

A sertés részeit feldarabolva az alábbiak szerint ajánlatos felhasználni:

Fej: füstölve, kocsonyának, főzve.

Tarja: (a sertés "félbehasított nyaka") szeletben frissen sütve, füstölve, roston sütve, rántva.

Hosszú karaj: (borda, kotlett, félbehasított gerinc), egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, apró-pecsenyének - ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva

Rövid karaj: (borda, karmonádli, kotlett) egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, apró-pecsenyének - ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva.Szűzpecsenye:sütve,szeletbe frissen sütve,rántva,apró-pecsenyének.
Comb: (részei: felsál, dió, frikandó, rózsa) a legsokoldalúbban a combot használhatjuk fel. Megpárolhatjuk natúrszeletnek, gombás, lecsós húsnak, vagy kiránthatjuk. Fölaprítva gulyást, pörköltet, darált húst készíthetünk belőle.
Ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva.

Dagadó : (hasaalja) pörköltbe, tokányba, vagdaltnak, töltve és sütve, főzve (feltétnek), roston sütve.

Lapocka:füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak.

Tokaszalonna: főzve, abálva.
Csülök:sütve, főzve, füstölve, pörköltbe.
Köröm:kocsonyának, főzve, pörköltbe, tokányba, vagdaltba.

Farok: főzve, pörköltbe, tokány.

A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra, enyhén rugalmas, majdnem száraz. A romlott hús színe foltos, helyenként sötétebb nyirkos, esetleg nyálkás, a zsírréteg megsárgul. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza az üzletbe, vagy rögtön dobjuk ki, mert alkalmatlan a fogyasztásra.