Az igazi ízletes húsleves titka, hogy lassú tűzön, sokáig készül. Előnyös tulajdonsága, hogy nem kell órákig ácsorogni mellette, ezért akár egy kis házimunka mellett vidáman elrotyoghat magában a tűzhelyen.

Az előzetesen felaprított, leforrázott, majd leöblített csontokat tegyük egy mély lábas aljára, rá a húst, adjunk hozzá sót, szemes-borsot, szegfűborsot, a meghámozott hagymát, s 2,5 liter hideg vízzel tegyük fel főni.

Lassú tűzön főzzük, és a tetején képződő habot rendszeresen szedjük le egy kanállal. Ha a habképződés már leállt, s a hús félig megpuhult, akkor tegyük bele a megtisztított zöldségeket.

Továbbra is fedő alatt és igen lassan főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul.

Ekkor tegyük azt át egy másik lábasba és kevés leszűrt levessel (esetleg a tálalásra szánt zöldségekkel együtt) tartsuk melegen. A leveses fazekat húzzuk le a tűzről, s néhány percig hagyjuk ülepedni. Szedjük le a zsírját, majd a levest (nem öntve, hanem kanalazva) szűrjük át egy sűrű szitán, vagy egy tiszta konyharuhán.