A fehér-csokoládé: kakaóvajból, cukorból és tejből készült szilárd csokoládé.

A kakaóvaj elég magas olvadáspontján múlik, hogy szobahőmérsékleten szilárdan tartsa a fehér-csokoládét, de elég alacsony ahhoz, hogy a szájban szétolvadjon. A tejcsokoládéhoz hasonló a szerkezete.

A fehér-csokoládé előállításával először a Mars Incorporated kezdett foglalkozni az Egyesült Államokban, azonban Herbert Candies mutatta be 1955-ben.

Európában már egy évvel korábban kapható volt a boltokban fehér csokoládé. A termék akkor lett népszerű, amikor a Nestlé Alpine White Chocolate néven kezdett el aprított mandulát tartalmazó fehér csokoládéból készült csokoládét forgalmazni Amerikában.

Angliában a Cadbury forgalmazza.

Hazánkban a Milka forgalmaz fehér csokoládét.

Nélkülözhetetlen összetevője a fehér csokoládénak a kakaóvaj, a tej és a cukor.

A szabályozások megszabják, hogy a piacon mi adható el fehér csokoládéként: az Egyesült Államokban súly alapján legalább 20 % kakaóvajat, 14 % tej szárazanyagot, legalább 3,5 % tejzsírt és kevesebb mint 55 % cukrot és egyéb édesítőszert kell tartalmaznia. Az Európai Unió ugyanezeket az értékeket használja, azonban nem szabja meg a cukor és az édesítőszerek mennyiségét.

Néhány országban a fehér csokoládét nem tartják valódi csokoládénak, mert bár az elkészítési mód ugyanaz, mint a tejcsokoládé és az étcsokoládé esetében, azonban az összetevőkben van különbség, ami miatt sok ember (sőt az amerikai Food and Drug Administration is) úgy véli, a fehér csokoládé nem valódi csokoládé.