A kömény népies neve: hasznos kömény, keménymag, konyhakömény. Latin neve: Carum carvi L.

A Föld legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerei közé tartozik.

A kömény nagyszerű tulajdonságait már a Biblia is megemlíti. Európában a XIII. században terjedt el használata.

Tipikusan erősen fűszeres ízű mag. Körözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, saláták, hús-, burgonya-, káposztaételek, kolbászáruk és különféle mártások kiváló ízesítője. Kenyérbe és péksüteményekbe teszik, süteményeket hintenek vele. Nem hiányozhat a különféle párolt és sült sertéshúsok készítésénél sem.

Kedvelt étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó.

Gyerekek, betegek, lábadozók, gyenge gyomrúak, felfúvódás és gyomorgörcs esetén leves vagy tea alakjában fogyasztják. Használják még céklasaláta, körözött, kelkáposzta elkészítésénél .

Ezt a fűszert fanyar, érdekes íze miatt - a borson kívül nem ajánlatos más fűszerekkel együtt használni.