Az ételek bársonyosságát, simaságát adja.
Tésztaféléknél lazítóanyagként szerepel.

Kozmetikumoknál is hasznos szerepet tölt be: érzékeny arcbőrre kiváló kímélő tisztítót készíthetünk: tojássárgája, uborka- vagy citromlé keverékéből. (B1 és B2 vitamintartalma is jelentős.) Hidratáló, tápláló pakolás: méz, rozsliszt, tojássárgája, olívaolaj.

A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta a tojás "sárgája", ezt a tápanyag raktárként működő tojásfehérje veszi körül. A tojást burkolatok védelmezik, amelynek fő alkotó eleme általában a mész. Ennek köznyelvi neve a tojáshéj.

A tojássárgája 50,0 %-ban vizet, 16 %-ban fehérjét, 32 %-ban zsírt, 0 %-ban cukrot, és 2,0 %-ban tartalmaz ásványi anyagokat.