A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll.

A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta a tojás "sárgája", ezt a tápanyag raktárként működő tojásfehérje veszi körül. A tojást burkolatok védelmezik, amelynek fő alkotó eleme általában a mész. Ennek köznyelvi neve a tojáshéj.

Tojás-félék:
Tyúk-, liba-, pulyka-, fürj-, gyöngytyúk-, strucc-, galambtojás. A kacsatojás azért nem ajánlott, mert héja miatt nagyobb a szalmonella fertőzöttség veszélye. A fürjtojás a tojáslikőrök alapanyaga, magas ásványanyag-tartalma és gyógyhatása miatt beszerzése nem olcsó.

A strucctojást is megkóstolhatjuk, ha ellátogatunk egy magyarországi strucctartó gazdaságba.

Tojást enni igen egészséges dolog. Beszerezhető piacról, őstermelőktől, bár leggyakrabban boltokból jutunk hozzá. Jelölésük kötelező, amiből szinte pontosan kideríthető származási helyük.

Hasznos tudnivalók és érdekességek a tojásról.
Táp vagy méreg?
Egy fórumíró feltételezi, hogy a csirkékkel etetett tápok elhullott állatok szárított, őrölt keverékéből készülnek, és a tyúkok vízébe olyan hormont adagolnak, amitől mindennap tojnak, nagyüzemi tartás mellett is. A takarmány kereskedelmét és előállítását szabályzó takarmánynövény szerint, a hormonkészítmények és ilyen hatású vegyületek takarmányként való felhasználása tilos, mint minden más is, ami az emberek vagy állatok egészségét veszélyeztetheti.

Hozamfokozásra már antibiotikumot sem használnak. A Magyar Élelmiszerkönyv pontos leírást ad a baromfitermékekre vonatkozó kötelező előírásokról is.

Jó tudni: A tojás nagybani piaci ára kereslet-kínálat függvénye. (15-35 forint között váltakozik). A barna héjú tojások a babona szerint barna tyúkoktól származnak, a fehérek pedig fehértől. Van, aki a barna tojásról úgy véli, nem tápos, pedig a szín a takarmány zsírtartalmát is mutathatja, vagyis, hogy kevertek-e a táphoz olajos magvakat-, ami a nagyüzemi állattartás jellemzője.

A tojássárga színe szintén a takarmánytól függ, a kukoricával etetett tyúké sokkal sárgább. Tárolására többen a hűtőszekrényt ajánlják, eszerint az 5-8 fok az ideális, de van, aki azt állítja, hogy a kamrában is eláll romlás nélkül. (Nyilván nem a nyári kánikulában).

A tojás frissességét többféle módon ellenőrizhetjük. Ha fél liter vízbe öt deka konyhasót teszünk, a tojás pedig leszáll az aljára, az a frissességét mutatja. Ha úszkál a vízen, alaposabban meg kell vizsgálni. Ha megrázzuk a tojást, és semmilyen hangot nem ad, jó jel. Szag alapján is dönthetünk: a záptojásnak erős, kellemetlen szaga van.

A felvert tojásfehérje habja, ha háztáji tojásból van, alig jön ki az edényből, a nagyüzemi teljesen kiönthető belőle. Ha a tojás sárgájára hideg vizet öntünk, és betesszük a hűtőszekrénybe, a víz megvédi a kiszáradástól, hosszabb ideig felhasználható.
Tojást legjobb a piacon venni, ott a legfrissebb. Ha nem tudunk piacra menni, érdemes teatojást venni, ez három napnál nem idősebb, majdnem friss tojás.

Van, aki a tojás héját újra hasznosítja, megmossa, megszárítja, darabokra töri, és púder állagúra őrli. Egy-egy kávéskanállal a sütemények vagy a kenyér tésztájához adagolva, megelőzhető a szervezet kalciumhiánya. Csontritkulás megelőzésére a gyakori tojásfogyasztás is ajánlott, nagyon jó D-vitamin forrás.

A szám a tyúk tartásának körülményeire utal, utána következik az országkód (Magyarországon HU)
0 – "biotojás" – a tyúkokat hagyományosan tartották, és a takarmány is vegyszermentes volt;
1 – a tyúkokat hagyományosan tartották, ám esetenként gyógyszeres-vegyszeres táppal kezelték;
2 – csarnokban, mély alomban, rudakon tartott állatok, csőrlevágással;
3 – ipari körülmények között tartott tyúkok, csőr-levágott állatok, vegyszeres táppal és gyógyszerekkel etetve.