Burgonya-növény: csucsorka, földi alma, kartifli, kolompér, krumpér, krumpli, kutyatök pityóka, sváb-tök (Solanum tuberosum L.).

A róla nevezett Solanaceák faja és változéka kitelelő gumókkal, melyekből a burgonyának 60-150 cm magas bokra növekedik.

Hazájáról csak annyit tudunk, hogy Amerika mérsékelt részeinek valamelyikéből való. Vadon találták gumós rokonát az Egyesült Államokban. Magyarországra valószínűleg Franciaországból került, a burgonya névből következtetve.

Egyike a leghasznosabb, sokrétűen felhasználható növényünk (salátának, levesnek, főzeléknek, köretnek sokféleképpen).

Fajtái szerint felosztatnak érésük szerint koraiakra, közép-koraiakra és későiekre, alakjuk szerint hosszúak, gömbölyűek, tojásdadok, használati céljuk szerint étkezésre, szeszgyártásra és takarmányozásra valók. Az osztályozásnál még a héj minőségét is figyelembe veszik, valamint a húsának színét, a rügyek elhelyezését, mélységét, az indák hosszát stb.

Étkezésre alkalmas ismertebb burgonya-féleségek korai és kései rózsa, hópehely, sárga Jakab..stb. Értékét nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékben tud a vésznek ellenállni. A legjobb ízű burgonya a homokos vályogon terem, keményítő dús és bő termő. A talajt ősszel kell mélyen megszántani alája és tavasszal megporhanyítani.

Kedvezőtlen életviszonyok között megtámadja a fonalkórság, a föld fölötti gumósodás, a burgonyavész, nedves rothadás v. taknyosság, valamint a bodrosság, amely ismeretlen okú betegség.

A burgonyafélék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos növényeket ma már világszerte termesztik.

Számos fajtájuk van, az utóbbi kétszáz évben Európában is egyike a legfontosabb alapélelmeknek.

Magyarországon egy főre átlagosan évente 60 kg burgonyafogyasztás jut. A gumók 12-14% keményítőt, azaz szénhidrátot tartalmaznak, de azért ne féljünk tőle, mert a burgonya kalóriatartalma alacsonyabb a többi tápláléknál. (Összehasonlításul: 100 gramm rizs 1520 kJ-t (370 kalóriát), 100 gramm kenyér 1030 kJ-t (250 kalóriát) tartalmaz, de 100 gramm burgonya csak 350 kJ-t (85 kalóriát) képvisel.) Ezzel szemben jelentős a C-vitamin-, a kálium- és a tojással egyenlő biológiai értékű fehérjetartalma is.