A kristálycukor különálló kristályokból álló szacharóz.

Két részből áll, szőlőcukorból és gyümölcscukorból.

Ezt a szervezet könnyen lebontja, az összetett szénhidrátokból állót viszont előbb átalakítja monoszahariddá és úgy emészti meg. A fehér cukor üres kalória, hirtelen emeli a vércukorszintet és a lebontáshoz vitaminokat is fel kell használni.

Kristálycukor a legédesebb az édesítőszerek vonatkozásában.
(Finomított kristálycukor, minőségi kristálycukor, félfehér kristálycukor, cukoroldat, invertcukoroldat, invertcukorszirup, glükózszirup és szárított glükózszirup, dextróz monohidrát és vízmentes dextróz.)

Csomagolás, tárolás: a termékek csomagolására csak az élelmezés-egészségügyi előírásoknak megfelelő csomagolóanyag használható.

A finomított kristálycukor a kristálycukornál és minőségi kristálycukornál nagyobb tisztaságú, különálló kristályokból álló szacharóz.