A liszt finom őrlemény, általában gabonából.

A lisztek sorolása:
- finom (búza) liszt, vagy sima liszt;
- fehér kenyérliszt, vagy
- félfehér kenyérliszt.
- grízes liszt (rétes liszt);
- búza dara.
- Graham liszt;
- tésztaipari liszt.
- durum simaliszt; tésztaipari durum dara;
- fehér tönköly(búza)liszt; teljes kiőrlésű tönköly(búza)liszt;
- fehér rozsliszt (rozsláng); világos rozsliszt;
- sötét rozsliszt; teljes kiőrlésű rozsliszt.

A gabonát aratás után gabonatárolókban (siló) tárolják, innen szállítják a malmokba. A malmokban egy összetett műveletsor alatt először a szennyeződésektől megtisztítják a gabonát, aprítják (megőrlik), és osztályozzák (szitálás) termékfajta és szemcseméret szerint.

Az őrlés célja a gabonaszemek két fő alkotójának, a héjnak és a magbelsőnek a lehető legtökéletesebb szétválasztása.

Ezután a további felhasználásnak megfelelően adagolják és csomagolják a termékeket.

A lisztekből leggyakrabban kenyér-, illetve lepényféléket készítenek, de lehetséges alkoholos itallá is erjeszteni, vagy dísztárgyakat, illetve ragasztót készíteni belőle. A gabonaliszt a malomipar terméke és jellemzően a sütőipar használja fel

A lisztet felhasználás előtt mindig átszitáljuk, hogy az összetapadt szemcsék elváljanak egymástól. Ehhez az elérhető legsűrűbb szitát célszerű választani, s egy tésztánál vagy kenyérnél a 2-3-szori átrostálás sem számít túl soknak. Arra is figyelni kell (különösen a kelt-tésztáknál), hogy a liszt ne legyen túl hideg; ha szoba-hőmérsékletű, az éppen megfelelő.

Sima vagy grízes, finom vagy rétes? A receptek gyakran nem jelölik meg, hogy az előírt búzalisztből a sima (azaz finom), vagy pedig a rétes (azaz, grízes, darás vagy másképp: kétszer fogós) változatot kell-e használni.

Ha mindkettő van kéznél, akkor a választásban az segíthet, hogy a finomliszt keményebb, rugalmasabb tésztát ad, viszont könnyebben csomósodik.

Így rántáshoz mindig grízes lisztet, galuskához viszont grízes és sima liszt fele-fele arányú keverékét használjuk, a kelt-tésztáknál szintén keverjük a kétféle lisztet, míg a száraz-tésztáknál, panírozásnál és sok süteménynél a sima liszt a favorit.