A pulyka (Meleagris gallopavo) a legnagyobb testű baromfifajta. Magyarországi fajtái védettek.

Őse az Észak-Amerikában ma is megtalálható vadpulyka (Meleagris gallopavo). Háziasítása i. e. 1. évezred elején kezdődhetett, valószínűleg mexikói indián népek által.

Írásos bizonyítékok szerint Európába a spanyolok hozták be. Hazánkba a 16. században török közvetítéssel került, és indiai tyúknak hívták. II. Lajos király említi is egyik levelében, amit a milánói herceg követének írt.

A Duna-Tisza közén a magyar parlagi pulyka két színváltozata, a fekete és a fehér terjedt el, de a nagyobb testű és a jobb tollhasznosítású fehér lassan kiszorította a feketét.

Dél-Magyarországon és Boszniában pedig a harmadik változat volt kedvelt, a rézpulyka.

A 20. század elején megnőtt az Amerikából újabban behozott és nagyobb testű bronzpulyka szerepe, és kezdte kiszorítani a hagyományos fajtákat. A II. világháború után ez a folyamat felgyorsult. A fajtatiszta szaporítás mellett keresztezték a magyar pulykával, amelynek fajtatiszta változatai már csak szórványosan voltak fellelhetők.

Az 1970-es évek közepén, a génbanki állományok létrehozásának folyamán sikerült felkutatni fajtatiszta egyedeket. Debrecenben a bronz- és a fekete pulykából, Bugacon a rézpulykából alakítottak ki állományt.

Rézpulyka, más néven: indiai tyúk.
Leírás: A tojók testtömege kifejlett korban 7 kg, a kakasoké 8–10 kg. Színeloszlása a bronzpulykáéhoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy a bronzpulyka sötét színei a rézpulykánál a sötét rézvöröstől a fakóbb rozsdavörösig változhat. A fehér tollsávok ugyanott találhatóak. A láb rózsaszínű, a bőr fehér. A tojó valamivel világosabb árnyalatú. A szakáll - amely mindig fekete - a világosabb toll miatt jobban szembetűnő. A tojásai változóan pettyezettek, súlyuk 70-90 g. A csőr és a köröm világos csontszínű, a fej színe a világos vöröstől a kékig változhat. A szeme sötétbarna.

Felhasználás: Húsát és tojását hasznosítjuk, fogyasztjuk. Húsa levesnek, sültnek egyaránt kiváló, comb­ját füstöléssel is tartósítják.

Az amerikai bronzpulyka a legrégebben kitenyésztett pulykafajták egyike. Honosult fajta. A magyar változat a standard bronzpulykánál kisebb testű, köszönhetően a magyar parlagi fajtával történt keresztezésnek. A kakas 6–8 kg, a tojó 5–6 kg súlyú.

Évi tojástermelése 50-80 db. A kakas színe nyakától a háta közepéig világos bronzszínű, melle, törzse és szárnyai bronzárnyalatú feketék. Szintén alkalmas külterjes tartásra, edzett, igénytelen.

Hálaadásnapi pulyka. A pulyka volt az 1621-ben az Újvilágba érkező telepesek első vadászzsákmányainak egyike, s a hagyomány szerint az első hálaadásnapi vacsorára sült pulykát készítettek.

Az Amerikai Egyesült Államokban ezért elképzelhetetlen ma is egy hálaadásnapi vacsora a hagyományos sült pulyka nélkül.

Hizlalásra tengeri, árpa, zab s főtt burgonya elégséges. A darát leforrázva és hidegen adagolják. Némi zöldség, különösen sárgarépa, melyet igen kedvelnek, jó melléktakarmány.

Franciaországban kölesből vagy árpalisztből vaj hozzátétele mellett, tejjel vagy vízzel tésztát gyúrnak, abból csíkot készítenek, mellyel háromszor napjában tömik s italul le nem fölözött tejet adnak nekik. A hizlalás vége felé, mely átlag 24 napig tart, némi aromatikus anyag hozzávegyítésével történik a tömés. Különben a pulykák igen falánkak, így a tömés szinte mellőzhető is.

Fehér pulykákat Franciaországban dísztoll nyerésül is tenyésztettek. A hason és a combok közt található selymes pelyhek álmarabout-tollak készítésére szolgálnak, mely célból a kakasok évenként kétszer lettek kopasztva s 15-20 frank értékű pelyhet szolgáltattak.

A bébipulyka 3-4 kg-os; az úgynevezett hizlalt pulyka pedig akár 8-9 kg-ra is megnőhet.

Legértékesebb része a melle, amelyet kicsontozva is lehet a csarnokokban vagy a baromfiboltban vásárolni.

A pulyka combja inas, elkészítésekor ne felejtsük el kihúzni belőle a "szalagot"!

A bébipulykát egyben szokás megsütni, ennek a combja is finom.

A pulykahús jó paprikásnak, ragunak, vagdaltnak, egyben is meg lehet sütni, az aprólékból pedig levest és mártásos ételt készíthetünk.

Nagyon jól beosztható, egy négytagú család akár egy hétig is ehet egy hizlalt pulykából.