A jó zöldbab zsenge, gyenge nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak. A zöldfogyasztásra termelt babok közül nálunk a sárga hüvelyű kedvelt, küföldön a zöld hüvelyűt szeretik jobban. Különösen közkedvelt zöldbab a hazai származású, hengeres, lila magvú sárga bab, a vastag hüvelyű Juliska-bab, valamint a bőtermő fehér magvú, hosszú hüvelyű kosártöltő.
A zsenge zöldbabból változatos ételek sorát készíhetjük. Az ízesítéstől függően többféle levest, pl. sűrítéssel és sűrítés nélkül, tejfellel, tejszínnel, fokhagymával, kaporral ízesítve. Igen kedvelt a zöldbabfőzelék, de adhatjuk köretként is. Nagyon ízletes az egészben hagyott, gőzben főzött zöldbab, vajjal, vagy különböző mártásokkal (pl. sajtmártás, hollandi mártás, vagy hidegen tartármártás) leöntve. Különösen a zöld hüvelyű babok alkalmasak köretnek.
Készíthetünk csőben sültet is, amelynek az alapja a zöldbab. Nagyon kellemes ízű étel a zöldbab zsemlemorzsával, tejfellel, sajttal. Sokan kedvelik a zöldbabos lecsót, a zöldbabpaprikást galuskával. A rakott zöldbab is a kiadós ételek közé tartozik.
A zöldbab is része lehet a különböző összeállítású salátáknak, de ebben az esetben célszerű előfőzni - pár percig sós, forró vízben vagy gőzben -, mivel a nyers zöldbab kellemetlen ízanyagokat tartalmaz.
A konzervipar a zöldbabot gyorsfagyasztással, szárítással és hőkezeléssel tartósítja. Ma már a közétkeztetésben csak tartósított zöldbabot használnak fel, mivel a friss zöldbab előkészítése igen munkaigényes. A tartósítási módok közül legkedvezőbb a gyorsfagyasztás. Kellemes ízűek a konzervek is, de nem szabad elfelejteni, hogy tartósítószert és ízesítésül sót, cukrot, ecetet is tartalmaznak. Éppen ezért, felhasználásuk dietetikai szempontból korlátozott.

Észak-Amerikában őshonos, a hüvelyéért termesztik. Sok változata van, pl. futóbab, karósbab, limabab. Zöld és sárga hüvelyű babokat ismerünk; a magyar háziasszonyok a sárga hüvelyűeket kedvelik, pedig a zöld hüvelyű éppen olyan jóízű, és csak később kezd szálkásodni. Európa nyugati részén szinte kizárólag a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik, és előnyben részesítik az un. ceruzababokat.