A paradicsompüré gyakran használt alapanyag a konyhában.

Óriási kínálat van dobozos, üveges, pürésített, egész hámozott, vagy kockára vágott paradicsomot is tartalmazó változatokból, jó áron.

Házilag is készíthető, hozzávaló: nagyobb mennyiségű, érett, édes paradicsom.

Tőlünk függ mennyi paradicsomot főzünk be, 1-2 kilót nem érdemes. Az elkészült paradicsompürébe tehetünk egész hámozott paradicsomot is, befőttes üvegenként 2 db-bal számolva. Először az egész, hámozott paradicsomokat tesszük az üvegbe, majd feltöltjük a paradicsompürével.

Steril, tisztára mosott üvegeket készítünk elő. A paradicsomokat megmossuk, kettévágjuk, egy nagyobb edénybe feltesszük lassú tűzön főni, majd erősebb tűzön puhára főzzük, s ha megfőtt, passzírozóval vagy szitán átpasszírozzuk.

Visszatesszük a pépet az edénybe és gyakori keverés mellett addig főzzük, amíg a leve elforr és besűrűsödik.
Előkészített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk.

Száraz dunsztba (vagy előmelegített és kikapcsolt sütőbe) tesszük és hagyjuk kihűlni.

A vizes papírkéztörlővel áttörölt üvegeket feliratozzuk, és felhasználásig hűvös helyen tároljuk.