A paradicsom (Solamun lícopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos. Népies neve: paradicska, tomata, tomató. Őshazája Közép- és dél-Amerika. Európába a 16. század végén ismerték meg. Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába, spanyol, portugál illetve angol kereskedők vitték el a 17-18. században. Ma már az egész világon termesztik.
A magyar paradicsom szó a "Paradicsom almája" "paradicsomalma" kifejezésből rövidült. A növény "alma" nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz "aranyalma'). Spanyolul: tomate, ami azték eredetű szó: a spanyol hódítók az Amerikából behozott zöldség eredeti azték xitomat/nevét így rövidítették le. Ez a szó került be azután a legtöbb erópai nyelvbe: francia és német: tomate, angol tomato, orosz momam (tomat).
Hazai források először 1651-ben Pozsonyban említik. Budapest környékén nagyobb arányban 1880 körül kezdték dísznövényből termeszteni. Az 1870-es években a dunakeszi kertészek voltak Magyarországon az első paradicsom termelők.
Nyers fogyasztásra és konzerválásra egyaránt termesztik. Nagyon sok fajtája van és sokféleképpen használható fel.
Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aromaanyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. Vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20-30 mg), de még 11-12 féle viamin található benne: A, B1, B2, de karotin tartalma 1,6 mg.
A zöld paradicsom mérgező szolamint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.
Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, paszírozva üdítő italnak. Szemben más zöldségekkel, amelyeknek nyersen a magasabb C-vitamin tartalmuk miatt egészségesebb a fogyasztása, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabaduli a növényi rostok közül.
Gyógyhatása is jelentős. a tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségekre, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.
Hámozva a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.