Zsemlemorzsát többnyire szárított zsemléből állítjuk elő. Vagy finomra, vagy durvára daráljuk, attól függően, hogy mire akarjuk felhasználni.

Finom zsemlemorzsát véve alapul, ötödannyi olajat teszünk egy tágas, lehetőleg vastag falú edénybe, amit folyamatosan kevergetve, lassú tűzön pirítunk.

Ha valóban vastag falú edényt használunk, akkor ne pirítsuk teljesen barnára, mert még a tűzről lehúzva is sötétedik egy kicsit.

A lábas azért legyen tágas, hogy a gombócot, nudlit, párolt zöldséget, stb-t keverés nélkül - rázogatva, az edényt billegtetve - vonhassuk be a morzsával, így nem törik össze.

Egyébként húsok, zöldségek panírozására használható úgy a finomra, mint a durvára őrölt változata, ki milyen panírt szeret.

Az idősebbek természetesen a finomra őröltből készültet kedvelik jobban, mert kevesen rendelkeznek teljesen ép fogsorral, s elég kellemetlen, ha a durvára őrölt morzsából készült panír bekerül a fogpótlás alá.