A petrezselyem zöld népies neve: Petruska, petrezselem, petrezsirom. Latin neve: Petrozelinum hortense.

Szaporítás módja: magvetéssel, kora tavasszal vagy ősszel.

Dél-Európából származó közkedvelt friss növény.

Levele igen gazdag C-vitamin-forrás, vasat és kalciumot is tartalmaz. Gyökere és levele vértisztító, vérképzést serkentő, étvágyjavító, vizelethajtó, a vesekő kialakulása ellen is javasolják. A népi gyógyászat felhívja a figyelmet, hogy terhes nők ne fogyasszanak petrezselyemteát vagy -olajat, mert vetélést okozhat.

Két fajtája: a díszítésre kitűnően alkalmas fodros petrezselyem, és a sima levelű vagy olasz petrezselyem, melyet erőteljesebb aromája miatt inkább ízesítésre használunk.

A petrezselyem már régóta elengedhetetlen minden konyhában.

Üdítő, kellemes és friss íze van, de csak a főzés végén adjuk hozzá az ételhez.

Párosítható kakukkfűvel és babérlevéllel. Levesek, főzelékek nélkülözhetetlen fűszere. Dresszingekhez, öntetekhez, mártásokhoz, szendvicsekhez, sült és párolt húsokhoz, halételekhez, tojásételekhez is ajánlott, valamint elnyomja bizonyos ételek kellemetlen szagát. Meghinthetjük vele a burgonyát, rizst, salátákat, túrót vagy vajat. Az ételhez csak a főzés végén adagoljuk, különben veszít vitamintartalmából.

Egészséges, mivel karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz, ezért alkalmazása télen még előnyösebb.

Gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású.

Már március közepétől-végétől kiültethetjük a kertbe, mert hidegtűrő fajta. A napos vagy félárnyékos helyet szereti.