A tejföl csontfehér színű, kellemes, aromásan savanyú ízű, homogén, sűrűn folyós állagú tejkészítmény.

Zsírtartalma legalább 10%; de 20% zsírtartalom alatt félzsíros tejföl a hivatalos megnevezése.

Magyarországon hagyományosan a 12, 20, ritkábban 10 vagy 16 % zsírtartalmú készítmények kerülnek forgalomba, de ismertek magasabb zsírtartalmú változatai, mint például a francia eredetű crème fraîche, ami legalább 30% tejzsírt tartalmaz.

A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett alvasztással készül, hagyományosan természetes úton megsavanyodott tejről (aludttej) szedik le annak föleként.

Mivel konyhai felhasználása széles körű, ezért utó-hőkezelése megengedett.

A tejfölök olcsóbban gyártható utánzataként növényi zsiradék hozzáadásával készült termékeket is forgalomba hoztak, a tejfölhöz hasonló csomagolással és elnevezésekkel, például frissföl.

A tejföl a legjellegzetesebb magyar tejtermék, hiszen nálunk különösen fontos szerepet tölt be a táplálkozásban.

Számos magyaros ételnek fontos összetevője, de szívesen fogyasztjuk csak úgy, magában is.

A tejföl eredetileg, házilag nyers tejből készült. A tejet csuporba töltötték, majd állni hagyták. A tej megalvadt, és "spontán felfölöződésen" ment át. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kisebb sűrűségű zsírgolyócskák a felszínre emelkedtek. Egy nap után a tejet lefölözték, és már készen is volt a tejföl. A megmaradt aludttej sem ment kárba, hiszen melegítés után ebből készült a túró.

Mára természetesen a folyamat egy kissé megváltozott. A tejföl alapanyaga ma már a tejszín. Ebbe a tejszínbe kerül a megfelelő oltóanyag, majd az alapanyagot homogénezik, hogy a savókiválást megszüntessék.

Készítéséhez frissen pasztőrözött tejet és tejszínt használnak. Ízét és aromáját az alvasztáshoz felhasznált tejsavbaktérium színtenyészettől nyeri.

A jó minőségű tejföl színe hófehér, állománya sűrűn folyó, krémes, íze enyhén savanykás.

Magyarországon leggyakrabban 12%-, és 20%-os zsírtartalommal kerülnek forgalomba.

Hűtve tárolva akár 14-30 napig is megőrzi minőségét.

A tipikus magyar ételek mellett főzelékek, saláták, tészták kedvelt alapanyaga és kiegészítője is lehet.