A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel.

Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több száz féle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vajzsírtartalomtól, a feldolgozás és az érlelés hosszától, stb. függően.

A sajtok érési folyamatát sok tényező befolyásolja, és ezek mindegyike meghatározza a végtermék ízének minőségét és intenzitását:

- alapanyag víz- és zsírtartalma, tömörsége és mérete
- baktériumok fajtái és mennyisége
- hőmérséklet
- levegő páratartalma
- időtartam
- préselés

A kész sajt fő összetevői: kazein; zsír; víz; só; ásványi anyagok;

A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan kezelt.

- Félkemény sajtok:

Gouda típusú

Gouda Hollandia azonos nevű városáról kapta nevét, sötétsárga színű kb. 48%

Edami típusú

Edámi Edam városáról kapta nevét.

Trappista típusú

Trappista - A franciaországi trappista szerzetesek készítették először; a legkedveltebb sajt a magyar piacon; számos vállalat gyártja.