A fokhagyma népies neve: büdös hagyma, fokhagyma.

A magyar konyha fokhagyma nélkül el sem képzelhető.

Hazánkban nagyban termesztik és az egész világon kedvelik kiváló minősége és különlegesen érdekes ízjavító hatása miatt.

A fokhagymának egyes ókori népek különös varázserőt tulajdonítottak, s gerezdjeit amulettként hordták a nyakukban.

Később a különféle kuruzslószerekkel együtt orvosságként is használták.

A modern orvostudomány igazolta érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomáscsökkentő; epe- és májműködést elősegítő hatását.

Tápértéke jelentős, mert szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagot tartalmaz.

Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az alilszulfid adja.

Nyersen, szárítva, por és újabban krém alakban is vásárolható.

Felhasználása, illetve adagolása egyéni ízlés szerint javasolható: levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadas ételek, vagdalt húsok, szószok készítéséhez.

Bizonyos kolbász-, szalámiáruk elkészítésénél elengedhetetlen.

A fokhagymát intenzív, tartós szaga miatt sokan nem szeretik.

Átható ízét és szagát fokozza, ha helytelenül zsírban pirítjuk, mert ezáltal megkeseredik.

A korszerű főzési előírások szerint a fokhagymát egész gerezdben kell az ételbe tenni vagy közvetlenül tálalás előtt kell lekaparva ízesítőnek felhasználni. Ilyen módon sokkal frissebb, aromásabb ízt ad, anélkül, hogy kellemetlen szagot árasztana.

A főtt ételből, például húslevesből vagy kocsonyából az étel elkészülte után a fokhagymát dobjuk ki.

Azok, akik egyáltalán nem bírják illatát, pótolhatják vöröshagymával vagy metélőhagymával.

Valószínűleg közép-ázsiai eredetű, mivel mind a kínaiak, mind az egyiptomiak használták már történelmük korai szakaszaiban. A fokhagyma egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője.

Nem magyar specialitás azonban, mert az egész világon termelik és fogyasztják - helyenként nagyobb mértékben és kiterjedtebben, mint nálunk.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést, fokozza az emésztőrendszer, az epe és a máj működését, fertőtleníti a bélrendszert.

Ismeretes a fokhagyma baktériumölő hatása is.