A citrom a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse.

Fája kicsi vagy közepes termetű, és félig örökzöld. (Bőrszerű levelei 2-3 évig élnek).

Számos fajtája ismert, ezeket magról vagy ivartalan úton, dugvánnyal szaporítják. Noha szubtrópusi növény, de már a trópusokon is meghonosodott, ott azonban csak a viszonylag hűvös hegyvidékeken termeszthető.

A gyenge fagyot is elviseli, az erősebb hőmérséklet-ingadozásra azonban érzékeny.

A gyümölcs utó-érik, szobahőmérsékleten érdemes is érlelnünk néhány napig.

Teljesen érett állapotában a termés héja és a hús színe is fehéres sárga, sárga lesz. (Bővebben még a lime-nél, valamint a citrom levénél, és a citrom héjánál), amelyek táplálkozás-élettani hatásukban még csak nem is mérhetők a frissen facsart, érett citrom levéhez, sőt a mindenféle adalék-anyagaik miatt nincsenek jó hatással az emésztőrendszerre sem.

A citromkarikákkal ételeket, italokat díszíthetünk. A gyümölcs alaposan megmosott, frissen reszelt vagy kandírozott héjával süteményeket, édességeket ízesíthetünk.