A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik.

Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor.

Kedveli az erdőket, cserjéseket. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik.

A húsos som erdei gyümölcsfaj, melynek termése savanykás, édeskés, fanyar ízű.

A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.

A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.

Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.

Készülhet belőle: Sombefőtt, Somlekvár, Somszörp.

Sokan megaszalják a somot, mely így a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet. A háztartásokban lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle.

Somlekvár készítése: Az érett somot megmossuk, kimagozzuk, és egy edényben felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Ha felfőtt, átpasszírozzuk, és annyi cukrot adunk hozzá, ahány kiló az átpasszírozott som. Jól elkeverjük a masszában a cukrot, és a kívánt sűrűségre főzzük.

A végén üvegekbe rakjuk, a tetejére tartósítót teszünk, majd légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk.