Mák: Papaver L., kerti mák: P.somnijerum L.

A mák magas tápértékű, értékes fehérjéket, vitaminokat, zsírsavat és ásványi elemeket tartalmaz.

Egy-két évtizeddel ezelőtt a házi-kertekben gyakran termesztett növény volt.

A mákvirág felálló, szőrös szára akár 120 cm magasra is fölmagasodhat. Nyél nélküli, felfelé törő, ovális levelei gyakran fogazottak, fűrészesek.

Virágai ragyogó fehérek vagy vörösek.

Életmódja, termőhelye: A Kárpát-medencében egynyári növény; mediterrán éghajlaton évelő.

Eredendően fagytűrő, de egyes kertészeti változatai fagyérzékenyek.

A talaj kémhatására nem érzékeny, és a szárazságot is jól tűri, de a legjobban nedves, termékeny talajon fejlődik.

Fontos élelmiszer.

A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve, az ópium, kb. huszonötféle, hatásos alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint, tebaint, papaverint) tartalmaz.

Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetőek, fontos gyógyszereket készítenek belőlük.

Az alkaloidok száraz mákgubóból kivonására magyar kutató, Kabay János dolgozott ki eljárást.

A népi gyógyászatban a gyermekeket „nyugtatták” a zöld terméstok forrázatával. Először Kabay János is a zöld terméstokból vonta ki a morfiumot, a kodeint és a papaverint, de a zöld termésben gondot okozott a klorofill, ezért tért át a száraz, kicsépelt mákgubók extrahálására.

A mai drogfogyasztók is hasonló eljárással készítik a mákteát.

Egyes változatai dísznövények; ezeket kifejezetten kertészeti célokra nemesítették ki. A kertészeti változatok gubójában többnyire nincsenek alkaloidok (vagy csak nagyon kevés).

Figyelem: 2006. január 1-jétől fehér virágú változata Magyarországon drognak számít; azóta szabadon csak a lilás-rózsaszínes virágú változata termeszthető. Hazánkban a mák termesztését kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák. Az EU egyes tagállamaiban tilos a mák termesztése. A termesztés szigorú szabályozását a mák ópium-alkaloidok hatóanyag-koncentrációja miatt vezették be. Ötszáz négyzetméter területnagyságig a mák termesztése szabadon folyhat, de a vetéshez igazolt származású, minősített vetőmag használható fel.

A mák jó táperőben lévő, évelő gyomoktól mentes talajt kíván. Előveteményre nem érzékeny, de önmaga után három évig nem kerülhet.

A tavaszi máknál a termesztés sikere a korai vetés. Időjárástól és talajállapottól függően inkább februárban, mint márciusban vessük. Az őszi mélyszántást (ásást) sekély műveléssel készítsük el vetésre, aprómorzsás, jól tömörített magággyal. A növény hidegre és kisebb fagyokra kelés után sem érzékeny. Lassan növekszik, ezért amint a sorok látszanak, kapálni, gyomlálni kell. Üzemi méretű területeken lehetőség van a vegyszeres gyomirtásra.

Nedves évjáratban a peronoszpóra veszélyezteti. A betegség ellen réztartalmú vagy rézpótló szerek használhatók. Tudni kell, hogy a mákban az esetleges kukacosságot a máktoklégy lárvái okozzák. A kártevők ellen a dimetoát hatóanyagú szert engedélyezték. A mák permetezésénél használjunk tapadást elősegítő, nedvesítőszert. A virágzás alatt méhekre veszélyes szerrel permetezni tilos.

A mák régen termelt növény, amely a magyar konyhának jellegzetes fűszerét, a mákszemet adja. Mindenütt termelhető, ahol az őszi gabona megterem. A régi házi kertekben mindig termeltek egy-két sor mákot. Ennek a termését azonban - sajnos - nemcsak az ételek ízesítésére használták, hanem olykor a zöld mákgubóból készített főzettel a gyerekeket is elaltatták, hogy az anya zavartalanul tudjon a mezőn dolgozni.

A mák egyébként is ősi vajákos növény. Eredetét pontosan nem ismerjük, de feltételezhetően Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán az őshazája. Évezredek óta termelik, hiszen már Hippokratész is arról ír i.e. 460-ban, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét, mint gyógyszert ismerték, és fájdalmak csillapítására görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták.

Az ópium narkotikus hatását, amit a máktokból nyertek a keleti népek csak a dohányzással egyidejűleg ismerték meg, és az ópiumpipák élvezete Indiában és Kínában terjedt el leginkább. (A kábítószerek egyike-másika is a máktokból készül.)

Jelenleg gazdaságilag sokkal fontosabb a vegyipari alapanyagul szolgáló máktok, mint a mákszem. A kiskertekben azonban mégis a mákszemért termeljük ezt a növényt, amelynek termése éppen olyan "szelíd" fűszer, mint a fokhagyma vagy a petrezselyem.

Elterjedtségére utal az, hogy nyelvünkben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a bódító, mérgező italt, sőt átvitt értelemben minden "narkotikumot" mákonynak neveztek; a mákszem a kicsiség mértéke, a svihák, pernahajder legényt a "jó mákvirág" jelzővel illették.

A görögök és a rómaiak mézzel vegyítve fogyasztották a mákot. A magyar konyha jellegzetes "terméke" a mákos bejgli és a mákos csík, amelyekben szintén együtt jelenik meg a mák és a méz. Persze még sokféle egyéb módon is hasznosíthatják a megdarált mákot, amely gyakorlatilag mentes az alkaloidáktól és így teljesen ártalmatlan felnőttek és a gyerekek számára is.

A légszáraz mákszemet vászonzacskóban tároljuk. Több évig tartó eltartást azonban nem visel el, mert megavasodik vagy molyok telepednek meg benne. A mákszemben 40-50% olaj van.