A jó leves elkészítésének egyik legfontosabb feltétele a hozzávalók gondos előkészítése, a friss zöldség és fácán alapos megtisztítása. A tollazattól és a belsőségektől kellően megtisztított, megmosott fácánt kettévágom, bekenem zsírral, és forró sütőben félig megsütöm. A lencsét a főzés előtt többször alaposan megmosom. A sonkát húsdarálón ledarálom, és a lencsével kb. 4,5-5 liter vízben – a kockára vágott zöldségekkel együtt – felteszem főni. A félig megsült fácánt beleteszem a levesbe, tovább főzöm, s ha megpuhult, a levesből a húst kivéve lefejtem a csontokról. Serpenyőben a megmaradt zsiradékkal és liszttel rántást készítek, hozzáteszem a pirospaprikát – lehetőleg édes nemest –, a két gerezd összezúzott fokhagymát, és hideg vízzel feleresztve a levesbe öntöm. Visszateszem a kicsontozott és feldarabolt fácánhúst, majd jó sűrű, lehetőleg házi tejföllel behabarom. A levest felforralom, ha kell, sózom, és borecettel ízesítve tálalom.