Talán a legnépszerűbb, de mindenképp a legelterjedtebb őszi gyümölcs a szilva. A belőle készített lekvárnak párja nincs, aszalva is kiváló csemege, de minden bizonnyal kevesebben vannak azok, akik bort is készítenek belőle. Pedig érdemes. Nem kell más hozzá, csak 3 kg szilva, 1 liter víz és 1 kg cukor. Magozzuk ki a szilvát, daráljuk le, öntsük hozzá a vizet meg a cukrot, és kavarjuk össze. Ha ez megtörtént, borítsuk az egészet egy ötliteres üvegbe, és két hétig, lehetőleg napon süttessük az üveg hasát. Idejemúltával szűrjük le, öntsük kisebb üvegekbe, és ha letisztult, igazi borhoz méltóan fejtsük át borosüvegekbe, és dugaszoljuk le erősen. Hevesebb vérmérsékletűek azonnal fogyaszthatják, ínyenceknek viszont ajánlatos várni két-három hónapot – jobb ízű lesz, ha kiérleljük.